

## **2025 Felony Defender Training** February 5-7, 2025 / Chapel Hill, NC

Co-sponsored by the UNC-Chapel Hill School of Government & Office of Indigent Defense Services

## Wednesday, February 5

9:00-9:15 am	Welcome and Introductory Remarks
9:15-10:15 am	<b>Felony Case Preparation – What's Different in Superior Court</b> (60 min.) Danny Spiegel, Assistant Professor of Criminal Law, Procedure, and Evidence UNC School of Government, Chapel Hill, NC
10:15-10:30 am	Break
10:30-11:45 am	<b>Discovery and Investigation in Felony Cases</b> (75 min.) Keith Williams, Attorney Law Offices of Keith Williams, Greenville, NC
11:45-12:45 pm	Lunch
12:45-2:00 pm	WORKSHOP: Developing an Investigative and Discovery Strategy (75 min.)
2:00-2:15 pm	Break
2:15-3:45 pm	<b>Sentencing in Superior Court</b> (90 min.) Jamie Markham, Associate Professor of Public Law and Government UNC School of Government, Chapel Hill, NC
3:45-4:00 pm	Break
4:00-5:00 pm	<b>Confidential Informants and Defense Investigation: A Case Study</b> (60 min.) Jackie Willingham, Attorney Willingham Law, Raleigh, NC
5:00 pm	Adjourn



## <u>Thursday, February 6</u>

9:00-10:00 am	Ethics for Felony Defenders (60 min.) ETHICS Kelley DeAngelus, Deputy Counsel North Carolina State Bar, Raleigh, NC
10:00-10:15 am	Break
10:15-11:30 am	Motions to Suppress: Statements, Property, and Identification (75 min.) Phil Dixon, Teaching Associate Professor UNC School of Government, Chapel Hill, NC
11:30-12:30 pm	Lunch
12:30-1:45 pm	WORKSHOP: Motions to Suppress and Evidence Blocking (75 min.)
1:45-2:00 pm	Break
2:00-3:00 pm	Lab Reports and Legal Issues (60 min.) Sarah R. Olson, Forensic Resource Counsel Office of Indigent Defense Services, Durham, NC
3:00-3:15 pm	Break
3:15-4:30 pm	Voir Dire and Demonstration (75 min.) Michael Kabakoff, Assistant Public Defender Mecklenburg County Public Defender's Office, Charlotte, NC
4:30 pm	Adjourn
5:30 pm	Optional Social Gathering – Location TBD



## <u>Friday, February 7</u>

9:00-10:00 am	Pretrial Release Advocacy in Superior Court (60 min.) Idrissa Smith, Assistant Public Defender Durham County Office of the Public Defender, Durham, NC
10:00-10:15 am	Break
10:15-11:15 am	Preservation Essentials (60 min.) Amanda Zimmer, Assistant Appellate Defender Director of Training, Outreach, and Special Litigation Office of the Appellate Defender, Durham, NC
11:15-11:30 am	Break
11:30-12:30 pm	Pleading Guilty in Superior Court (60 min.) Ray Griffis, Attorney Law Office of Matthew Charles Suczynski, Chapel Hill, NC
12:30-1:30 pm	Lunch
1:30-2:45 pm	<b>Motion Practice to Advance Your Theory of the Case</b> (75 min.) Jonathan Broun, Senior Staff Attorney NC Prisoner Legal Services, Raleigh, NC
2:45-3:00 pm	Break
3:00-4:00 pm	A View from the Bench (60 min.) Hon. Bryan Collins, Resident Superior Court Judge Judicial District 10, Wake County, NC
4:00 pm	Final Wrap-Up and Adjourn